Victoria milan app

Falske profiler på nettet

Antallet af falske profiler på datingsiderne stiger og stiger. Der er ingen sikkerhed mod snyderiet, fastslår eksperter

I et land, hvor mere end hvem femte person er single, er netdating populært som aldrig før.

Men de mange datingsider, der blomstrer frem, er desværre også en legeplads for svindlere og bedragere. Datingbranchen selv oplever et stigende problem med falske profiler.

Flere spøgelsesdatere
Den uafhængige nyhedsportal DatingNyt.dk har spurgt de mere end 15.000 måndlige brugere om deres oplevelse med falske profiler. Omkring halvdelen er selv stødt på falske profiler, men alle er enige om, at problemet med spøgelsesdatere er stort.

– Det er desværre alt, alt for let at gemme sig bag en falsk profil ved online dating. Som seriøs netdater kan det være sårende og frustrerende at finde ud af, at man har spenderet adskillige timer på at tale med en spøgelsesdater, forklarer ansvarshavende redaktør på DatingNyt.dk Marlena Moya.

Han understreger, at risikoen for at miste både penge og værdighed også er tilstede på grund af de falske, især udenlandske profiler.

10-15 falske profiler dagligt
På nuværende tidspunkt er Dating.dk den eneste dansksprogede datingside med CPR identifikation, som skal sikre brugerne mod ubehageligheder fra falske dating profiler.

Ifølge direktøren for Netdating.dk, Lennart Carstens, anvender datingsiden et system, som automatisk skulle opfange nye profiler, som virker mistænkelige. På den måde fanger hjemmesiden 10 til 15 falske profiler dagligt.

– Vi har også et mailfilter, som analyserer alle breve sendt på Netdating.dk baseret på mange forskellige kriterier. Finder mailfilteret brevet mistænkeligt, så bliver det enten sendt til manuel behandling, eller i de mest åbenlyse tilfælde, bliver profilen og vedkommendes sendte breve automatisk slettet af systemet. De profiler som vores system, eller vi selv ikke opdager, får vi typisk hurtigt anmeldt af vores brugere, som er flittige til at benytte vores rapporteringsværktøj, uddyber Lennart Carstens.

Ingen krav om sikkerhed
Ifølge Forbrugerrådet er der ingen krav til datingsidernes sikkerhedsniveau. Derfor opfordrer jurist Annette Højrup forbrugerne til at være varsomme.

– Der har tidligere været overvejelser om at indføre en teknisk løsning, der skal sikre brugerne mod falske profiler. Men det vist sig, at løsningen var for ufleksibel. Så indtil en sådan sikkerhed bliver indført, må brugerne være varsomme ved blandt andet at holde personlige oplysninger tilbage, råder Annette Højrup.

Koldings borgmester Jшrn Pedersen (V) og viceborgmester Sшren Rasmussen (DF) overvejer politianmeldelse, efter de begge er blevet misbrugt med billeder og navne pе Facebook af anonyme personer.

Misbruget af Jшrn Pedersen og Sшren Rasmussens billeder og navne er foregеet pе Facebook-gruppen “Pressegruppen Kolding”.

Facebook-gruppen, som en eller flere anonyme personer stеr bag, beskriver deres formеl sеledes: “Her samler vi dagligt artikler op, som omhandler forringelser pе velfжrden og dem, som bliver hеrdt ramt af det danske reformcirkus med fokus pе Kolding.”

Yderligere beskriver gruppen sin anonymitet sеledes: “Denne side administreres af anonyme brugere – som ifшlge dansk lovgivning er lovligt. Det gжlder det samme for kildebeskyttelse. Anonymiteten er ifшlge dansk lovgivning lovligt pе sociale medier incl. Facebook.”

Med falske profiler pе Facebook har anonyme personer optrеdt med billeder og navne, som om de var henholdsvis Koldings borgmester Jшrn Pedersen (V) og viceborgmester Sшren Rasmussen (DF).

Misbruget er sket via Facebook-gruppen “Pressegruppen Kolding”, hvor falske Facebook-profiler, der bжrer bеde billeder og navne af Jшrn Pedersen og Sшren Rasmussen, kommenterer den sеkaldte Attendo-sag, som Sшren Rasmussens bror, seniordirektшr Lars Rasmussen, har stеet i spidsen for.

Pе samme side har gruppen ogsе opslеet en rжkke satiriske og nжsten injurierende plakater, der pе nedsжttende og latterlig vis beskriver Koldings toppolitikere – og isжr Jшrn Pedersen og Sшren Rasmussen – som korrupte, magtbegжrlige og uhжderlige personer.

Borgmester Jшrn Pedersen (V) har vжret i kontakt med politiet, hvor han har fеet bekrжftet, at der er tale om et par overtrжdelser af lovgivningen, nеr man pе Facebook optrжder anonymt – samt udgiver og udtaler sig med en anden persons billede og navn:

– Det er dybt ulovligt. Et er at svine mig til, men det er sе groft at postulere, man er mig, og derfor reagerer jeg ogsе. Jeg har forhшrt mig hos politiet, og de griber ikke ind, medmindre vi laver en anmeldelse. Samtidig vil det dog nok ende med, at man skal lave et privat sшgsmеl, forklarer Jшrn Pedersen og tilfшjer:

– Jeg overvejer en politianmeldelse, og bliver det nшdvendigt, at jeg skal bruge egne penge pе et privat sшgsmеl, gшr jeg det, siger Jшrn Pedersen.

Viceborgmester Sшren Rasmussen (DF) har overladt det til Jшrn Pedersen at undersшge og afgшre, hvorvidt de i fжllesskab skal melde sagen til politiet. Skulle det komme sе vidt, vil Sшren Rasmussen dog ikke lave et privat sшgsmеl, forklarer han.

Han kalder det dog meget ubehageligt, at andre anonyme personer udgiver sig for ham pе Facebook:

– Det, de skriver, er jo i strid med alt, hvad der er lov og ret, og hvad vi stеr for. Jeg synes, det er mжrkeligt og dybt ubehageligt, og jeg forstеr slet ikke, at man ikke vil stе offentligt ved sine synspunkter, siger Sшren Rasmussen.

Det har ikke vжret muligt at opklare, hvem der stеr bag “Pressegruppen Kolding”, som lokalt har over 200 fшlgere – og som pе landsplan ogsе har en moderside, der blot hedder “Pressegruppen”.

Vred familiefar: Stop internet-chikanen mod min datter

13-årig Lemvig-pige udsat for ubehageligt identitets-tyveri

13-årige Mie Lønberg fra Lemvig er udsat for grov chikane nettet, hvor en eller flere har oprettet falske profiler i hendes navn.

14. feb 2017, kl. 16:40

Stop med at chikanere min datter på nettet, ellers melder jeg jer til politiet”!

Sådan lyder advarslen fra Jens Lønborg Pedersen i Lemvig til den eller de personer, der gennem længere tid har chikaneret hans 13-årige datter på internettet.

En eller flere personer har den seneste tid oprettet “falske” profiler i datterens navn og via dem kommunikeret med andre på nettet. Det er sket på forskellige sociale medier, blandt andet Facebook og Snapchat.

Af samme årsag svømmer datteren, Mie Lønborgs egne, ægte, profiler og mail box lige nu over at af ubehagelige beskeder fra mere eller mindre anonyme mennesker.

– Min datter er blevet kontaktet af granvoksne mænd med forskellige ubehagelige tilbud af seksuel karakter, fortæller, Jens Lønborg Pedersen.

Min datter er kontaktet af granvokse mænd med tilbud af seksuel karakter

Jens Lønborg Pedersen, Familiefar, Lemvig

Henvendelser der har været både ubehagelige og grænseoverskridende for den 13-årige Lemvig pige.

– På Snapchat fik jeg beskeder fra nogen der skrev, om vi skulle dele billeder. Der hentydede de så til nøgenbilleder, fortæller Mie Lønborg.

I følge faderen er chikanen udløst af en uskyldig leg blandt unge, der kender Mie Lønborg,

– Jeg tror det er løbet løbsk. De unge har ikke set konsekvensen af, at min datter bliver fuldstændigt ødelagt af at få henvendelser af den her karakter, fortsætter Jens Lønborg Pedersen.

Familiefaderen fra Lemvig vil derfor have stoppet de personer, der udgiver sig for at være hans datter. Ellers tøver han ikke med at gå til politiet med sagen.

– Jeg håber de her mennesker ser, at deres handlinger har en konsekvens. Sådan at de ikke tror det de har gjort forsvinder, når de slukker computeren. Hvis vi ikke gør noget, så bliver de jo ved, siger Jens Lønborg Pedersen.

Datteren håber også, at de personer der står bag de falske profiler på nettet, har fået en lærestreg.

– Jeg håber, at min fars opråb på nettet har givet dem en forståelse af, at jeg som person faktisk er blevet meget såret over det der er sket, siger Mie Lønborg.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Victoria milan app